Nytt/Drusere bekjemper anti-israelsk feilinformasjon

Drusere bekjemper anti-israelsk feilinformasjon

Norge Idag, Ingunn Mydland
01. Mai 2024
Drusere bekjemper anti-israelsk feilinformasjonLUNCH: Oslo-pastor Jan-Aage Torp møtte viseordfører Fleur Hassan Nahoum, Sheikh Kasem Bader samt to av hans medarbeidere på fasjonable King David Hotel i Jerusalem. Foto: Oslokirken

– Druserne er veldig lojale mot staten Israel, påpeker Oslo-pastor Jan-Aage Torp, i anledning druser-besøket til flere amerikanske byer for å motvirke feilinformasjon om Israel. Torp har et tett forhold til verdenslederen for druserreligionen, Sheikh Kasem Bader, med hovedkvarter i Hurfaysh i Nord-Israel.

Drusere bekjemper anti-israelsk feilinformasjonDRUSISK LEDER: Sheikh Kasem Bader er chairman for Universal Peace Council som er anerkjent av FN, og skal være taler under EALs samling i Jerusalem i regi av Jan-Aage Torp. Foto: Oslokirken

I løpet av de siste to ukene har en drusisk delegasjon besøkt flere byer i USA. Hensikten med besøket, er å motvirke utbredt feilinformasjon i USA angående Israel, ifølge Jerusalem Post.

Selv har Torp knyttet kontakt med druserne, som han kaller et særdeles vennlig folkeslag, som lever fredelig i sameksistens med jødene.

– Jeg har hatt et vanlig beundrende, men dog distansert forhold til druserne. Da jeg ledet en del pilegrimsreiser til Israel på 80- og 90-tallet var det fast innslag å besøke druserne, og vi ble alltid godt behandlet, forteller Jan-Aage Torp til Norge IDAG.

Drusere bekjemper anti-israelsk feilinformasjonDIALOG: Jan-Aage Torp sammen med verdenslederen for druserne, Sheikh Kasem Bader. Foto: Oslokirken

I 2022 var han i Jerusalem, og fikk et fantastisk møte med viseordfører Fleur Hassan-Nahoum. Hun er en av de fremste døråpnerne for kristne som kommer til Jerusalem, og introduserte Torp for Sheikh Kasem, som er verdenslederen for druserne.

– Jeg hadde tid, og hun ringte ham som bor oppe i Galilea, og inviterte ham til Jerusalem til et nydelig lunsjmøte på King David hotel. Der hadde Sheik Kasem med seg et par av sine drusiske medarbeidere, og vi utvekslet masse erfaringer og innsikter, forteller Torp.

Han begynte i ettertid å granske druserne i andre land, og fant at det er et par hundre tusen i Libanon, 600.000 drusere bor i Syria, 150.000 i Israel og 20.000 i Jordan, samt mange i USA og Venezuela.

Etter Torps erfaring er druserne særdeles vennlige. Det viste seg at Sheik Kasem leder en bevegelse som er tilknyttet FN. Han inviterte Oslo-pastoren til å bli fredsambassadør for sin bevegelse.

– Jeg trenger ikke titler, men han ville ha meg med der. Foreløpig har jeg ikke sagt ja, men det er avtalt at Sheikh Kasem skal være taler på EALs utsatte Jerusalem-samling. For seks uker siden ba han for øvrig Aina og meg om å hjelpe hans niese som bor i Oslo-regionen med noen utfordringer, og vi står med henne.

Torp viser til at druserne blir forfulgt av muslimer flere steder. Druserreligionen har en religion med hemmelig lære. Men Wikipedia sier at de er abrahamittiske, monoteistiske og esoteriske. De tror på reinkarnasjon, og respekterer Jesus som profet.

Powered by Cornerstone