Nytt/Alon Roth reiser fra Norge: Storslått avskjed med Israels ambassadør Alon Roth

Alon Roth reiser fra Norge: Storslått avskjed med Israels ambassadør Alon Roth

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
18. August 2022
Alon Roth reiser fra Norge: Storslått avskjed med Israels ambassadør Alon RothBilledtekst: VINAs leder Eigil Jespersen og Oslokirkens pastor Jan-Aage Torp med Israels ambassadør Alon Roth mellom seg (Foto: Oslokirken)

ISRAEL: – Det er sjelden jeg har møtt en ambassadør i Norge som er så elsket av mange etter endt fireårig tjenest. Det fastslår Oslokirkens pastor, Jan-Aage Torp, som denne uken var blant et 80-talls gjester på avskjedsmottagelsen for Israels ambassadør, Alon Roth, i den israelske ambassadørresidensen sentralt i Oslo.

– Jeg vil si at han kjennetegnes av vennlighet og imøtekommenhet, kombinert med ærlig kommunikasjon i møte med folk som ofte er uenig med hans synspunkter om Israel og Midtøsten. Dette ser jeg ofte når jeg opplever ham i samtaler med ambassadører fra muslimske stater. Da Egypts ambassadør Amr Ramdan ankom mottagelsen, omfavnet Alon Roth og han hverandre i mange minutter. Tydeligvis et varmt og godt personlig forhold, sier pastor Torp.

Takk fra ambassadørene

Torp forteller at gjestene under avskjedsmottagelsen var flere ambassadører, bl.a. fra Egypt, Indonesia, Kasakhstan, Marokko, Myanmar og USA.

– Myanmars ambassadør, fru Maw Maw, er også presiderende ambassadør i Oslo — i kraft av at hun har tjenestegjort lengst i Norge. Fru Maw Maw holdt en varm tale på vegne av hele ambassadørkorpset, forteller Torp.

Ekspedisjonssjefen

– Det var også en flott tale av Utenriksdepartementets ekspedisjonssjef Vebjørn Dysvik, som poengterte at Alon Roth alltid snakket fra hjertet, men at han også tåler å bli motsagt, sier Jan-Aage Torp.

Israelvenner i Norge var rikt representert ved en rekke representanter fra Med Israel for Fred (MIFF) og Det norsk-israelske handelskammer (NICC). Rabbineren i Oslo, Joav Melchior, var også til stede for å takke av Alon Roth.

Arbeiderbevegelsen

Jan-Aage Torp nevner spesielt også Eigil Jespersen, som er leder for foreningen Venner av Israel i den norske arbeiderbevegelse (VINA), som ble stiftet i 1981 av solide arbeiderpartifolk som Randi Bratteli og Aase Lionæs.

Jespersen poengterte overfor Jan-Aage at Ap og LO må finne tilbake til sine positive røtter hva gjelder Israel.

– Det var en storslått mottagelse for ambassadør Alon Roth, om enn vemodig, sier Jan-Aage Torp, som forteller at en ny israelske ambassadørfamilien ankommer Norge om noen få dager.

Powered by Cornerstone