Nytt/Historisk: Oslokirken/Det trengs troverdige tilbud til religiøse avhoppere

Det trengs troverdige tilbud til religiøse avhoppere

Jan-Aage Torp
25. Juli 2014
Det trengs troverdige tilbud til religiøse avhoppere

Jan-Aage Torp har skrevet på Vårt Lands debattforum Verdidebatt om Hilde Langvanns utspill om et regjeringsoppnevnt initiativ for religiøse avhoppere. Hilde Langvann er daglig leder i Hjelpekilden, en norske gruppe av tidligere mormonere, Jehovas Vitner, scientologer, kristne osv.

Jeg merker meg denne innlegget fra Hilde Langvann, og hilser diskusjonen om hjelp til avhoppere velkommen! Jeg tror hun har rett i at regjeringen bør ta et initiativ, men dette initiativet må være bredt og faglig solid....

Jeg har gjennom 40 år vært vitne til skildringer fra avhoppere.

Jeg hørte historiene til Levi Fragell & Co i 1972, og svingte selv innom Human-Etisk Forbund i et års tid.

Men det var frastøtende og tillits-svekkende å komme inn i et miljø som var så drevet av hat, forvirring og omtrentlige skildringer…. Det sistnevnte er spesielt urovekkende i et miljø som ofte hevder å bygge på saklighet og kunnskap….

Jeg er altså ingen nybegynner, verken som deltager i opprøret eller som observatør.

I de siste 5-6 årene har jeg lest noen skildringer fra avhoppere som er så omtrentlige og usanne at det sjokkerer meg. Ja, det er flaut å være vitne til fra folk som faktisk vet bedre…. Dette blir hyllet frem av de mest rabiate kristendomshatere.

Slikt er tragisk, fordi det trengs faktisk fora for de som har måttet forlate “lukkede samfunn”, de som har opplevd ting som må bearbeides eller tas et oppgjør med.

Men det må skje med sannhet!

Jeg tror vi skal arbeide med sannhetssøkere for et slikt miljø. Jeg kommuniserer med human-etikere og ateister som har integritet, samt kristne miljøer med sunnhet og kunnskap. Jeg kommuniserer også med fagfolk innen pykologi, pyskiatri, skoler og religioner. Sånne folk gir meg håp om et sunnere og sannere miljø.

Selv er jeg Convenor for en bred karismatisk bevegelse som heter European Apostolic Leaders (EAL), og vi erfarer at disse utfordringene finnes i alle europeiske samfunn.

Når representanter fra trossamfunn (kristne og ikke-kristne), humanister, ateister, offentligheten, helsevesen osv kommer sammen for sannheten og redelighetens skyld, da kan folk bli hjulpet. Dette fordrer av sånne som meg at vi er reelt ydmyke, ikke bare “politisk korrekt ydmykhet”. Jeg har usedvanlig god tro på at fremtiden i vårt land blir bedre. I 40 år har “avhopper-diskusjonen” vært styrt utfra andre holdninger, men sånne holdninger passer ikke inn i vår tids vilje til åpenhet, livssyns-mangfold, respekt og toleranse.

Det trengs nemlig seriøse tilbud til avhoppere!

Powered by Cornerstone