Arkiver/Tidlig (2001-2013)/Enestående debatt om helbredelse

Enestående debatt om helbredelse

Pastor Torp fortalte sin historie
24. Januar 2013

En enestående debatt om helbredelse har funnet sted i den liberal-kristelige avisen Vårt Land etter at pastor Jan-Aage Torp delte sin historie.

Enestående debatt om helbredelseSkjermfoto av Jan-Aage Torps debattartikkel

Etter 10 dager på Vårt Lands debattforum, Verdidebatt, hadde mer enn 1000 kommentarer og 45.000 visninger sikret at debatten om helbredelse førte sammen den størst-mulige bredde i perspektiver som vi har vært vitne til på lang tid i vår nasjon., skrev Knut Nygaard, en karismatisk kristen som har kjempet konsekvent for sin tro på guddommelig helbredelse. -Vi har opplevd at mennesker fra alle sammenhenger er kommet sammen for faktisk å debattere helbredelsens virkelighet på en konstruktiv måte. Dette er enestående! 

Pastor Jan-Aage Torp skrev en ærlig artikkel for Verdidebatt om sin nesten dødelige bilulykke i India i 1996 da han skadet sin høyre hofte alvorlig. Under de neste tolv måneder hadde han økende smerter. Men i et vekkelsesmøte i Salemkirken Oslo der troespredikanten Peter Gammons tjenestegjorde, forsvant Torps smerter. Oppmuntret av sin trefning med Gud avla den kjente pastoren sitt offentlige vitnesbyrd i det samme møtet, og én uke senere sto vitnesbydet på forsiden i pinsebevegelsens avis Korsets Seier, under overskriften "Smertene ble borte!"

Imidlertid kom smertene tilbake i løpet av noen uker og måneder. Torp vitnet i sin Verdidebatt-artikkel om at han hadde vært standhaftig i sin tro. Etter tre-fire år var smertene uutholdelige, og han haltet alvorlig. -Men tilogmed legene sa at de ikke kunne gjøre noe, sier Jan-Aage Torp.

i 2010, fjorten år etter India-ulykken, og med større smerter enn noen sinne, henvendte Torp seg til sine nye leger, som foreslo en hofteprotese-operasjon. Etter to år med delvis vellykket fysioterapi fikk Torp endelig høyre-hofteoperasjonen 10.desember 2012. Jublende vitner Torp nå om at han er smertefri og uten halting.

-Men hvorfor skjedde ikke miraklet? spør Torp i sin artikkel. -Gud bruker meg til å helbrede de syke hele tiden, men i dette tilfellet skjedde ikke helbredelsen likevel. Vi trenger å være ærlige om dette, erklærer Torp. -For at verden skal tro når mirakler faktisk skjer, trenger vi å ha integritet når det ikke skjer.

Blant de utallige støtteerklæringer i den voluminøse debatten banet én kommentar veien for en ærlig og fruktbærende debatt. Den kjente overlege i nevrologi ved Oslo Universitetssykehus, Dr. Morten Horn, er en selverklært ateist og medlem av Human-Etisk Forbund. Da han så Torps ærlighet, valgte han å skrive med en åpen holdning:

"...mitt utgangspunkt er at det kanskje er mer effektivt å appellere til selv-regulering og et mest mulig vitenskapelig og aktsomt sinnelag hos helbrederne og befolkningen. Det var derfor jeg anså det som en smule oppløftende med åpningsinnlegget i denne tråden - dersom en karismatisk kristen ville erkjenne at spontan helbredelse kunne ha andre og mer jordnære forklaringer enn guds inngripen - da ville det være gunstig. Om ikke vi blir kvitt fenomenet med forbønn over natta på denne måten, så kunne det være den karismatiske bevegelsen ble noe mer aktsom, og i hvert fall unngikk de verste eksessene".

-Jeg takker Gud for denne åpne debatten, anerkjenner Torp. -Det virker som at klimaet forandrer seg i Norge nå. Når kristne har integritet og er ærlige, da vil folk tro oss!

Powered by Cornerstone